SLĂBIM FĂRĂ EFORT

În 98% din cazuri, cauza obezităţii este simplă – SUNTEM MÂNCÂCIOŞI. Mulţi dintre noi nici nu observă dependenţa lor patologică de produsele alimentare. Spre exemplu, după o cină copioasă, urmărind o emisiune TV putem “devora” două sau trei sandwich-uri cu becon, distruge un pachet sau două de nuci sărate; putem bea mai multe ceşti de ceai dulce, ba chiar şi înainte de culcare să ne alintăm cu o gustărică. Treptat, stomacul este resetat greşit la alimentare şi devine tot mai nesăţios. Spre un rezultat similar conduce şi obiceiul de a ne alimenta în grabă: reuşiţi să mâncaţi mai mult până la momemtul în care celulele nervoase ale stomacului “vor comunica” creierului de sentimentul de saţietate. De fapt, în ambele cazuri peretele stomacului în cele din urmă devine superextins solicitînd tot mai multe şi mai multe alimente până la producerea senzaţiei de sațietate. Acesta este mecanismul care declanşează şi dezvoltă obezitatea alimentara. La ce concluzie ajungem? Avem nevoie de a ne recâştiga posibilitatea de a simţi senzaţia de saţietate de la o cantitate mică de alimente.

Figura 1

Figura 1

Idea de a folosi un balon introdus în stomac pentru slăbire aparţine medicilor din Danemarca – Ole Nieben şi Henrik Harboe. Articolul lor a fost publicat în 1982, în revista The Lancet, autorii bazîndu-se pe observaţii clinice la pacienţii cu bezoare gastrice. Bezoar – o “piatra” gastrică, care poate fi formată din particule ingerate. Dimensiunele acestor bezoare pot fi diferite, ajungînd să ocupe întreg lumenul gastric și conducînd la pierderi ponderale esenţiale. Astfel, aceşti autori au propus folosirea unor baloane de cauciuc insertate în stomac în calitate de „bezoar artificial”. Cercetări multiple în această direcţie efectuate pe parcursul a mai multor ani au condus la interpretarea modernă a acestei probleme şi elaborarea de BIB sistemă(Bioenterics gastric Balon) (figura 1). Introdus în stomac, balonul exercită un efect dublu:

* În primul rând, reduce capacitatea volumului stomacului, prin urmare pacientul foloseşte mult mai puţine alimente,
* În al doilea rând, acţionînd asupra zonelor reflexogene ale stomacului, provoacă senzaţie de saţietate.
Vaţi decis să pierdeţi în greutate?
Balonul gastric – sistemul BIB – este confecţionat din material bioinert care nu irită țesuturile încojurătoare. Prin urmare, peste cteva zile, pur şi simplu veţi înceta să-l mai simţiți.
Procedura este realizată sub anestezie generală şi este absolut atraumatică. Două ore mai târziu pacienţii pot pleca acasă şi trăi în ritm familiar obişnuit. Probleme apar la unii pacienţi după tratament. Aceştea se opun extragerii balonului temporar plasat în stomac. Avem dificultăţi pentru ai convinge. De ce? Pentru că, privindu-se în oglindă şi constatînd schimbările esenţiale, pacienții nu doresc să se despartă cu „panaceia” contra obezităţii .
Efectul, într-adevăr, uneori depăşeşte aşteptările. Avem exemple în care pacienţii îşi pierd 30 – 45 de kilograme, dar în acest caz (fig. 2.), pacientul a scăpat de 65 de kilograme.

Fig.2(foto); stânga-până la instalare, dreapta-după 6 luni.

Fig.2(foto); stânga-până la instalare, dreapta-după 6 luni.

Important! Este necesar să înţelegeţi şi să reţineţi un simplu şi foarte important lucru: sistemul BIB este conceput numai pentru a elabora un nou reflex condiţionat – obiceiul de a mânca mai puţin. De aceea, este instalat temporar.

Esenţa metodei. Non-operatoriu în stomac se întroduce o sferă absolut netedă(fig. 3) şi se umple pâna la dimensiunile necesare cu soluţie fiziologica sterilă.

Balonul strîns înainte de instalare. 1. Balonul, 2.Cămașa balonulu, 3.Clapan, 4. Тub.

Balonul strîns înainte de instalare. 1. Balonul, 2.Cămașa balonulu, 3.Clapan, 4. Тub.

Astfel este redus volumul stomacului şi apare un sentiment constant de saţietate. Principalul avantaj al acestei tehnici este faptul ca nu aveţi nevoie să respectaţi o dieta stricta(limitare de grasimi, dulciuri…). În primele câteva zile este de dorit să vă abţineţi de la produse sărate şi mâncăruri picante, pentru a nu provoca arsuri la stomac, greaţă sau vome. Dacă totuşi aceste simptome apar, ele sunt atenuate cu uşurinţă de aceiaşi No-spa. Cinci zile mai târziu, puteţi să reveniţi cu uşurinţă la produsele alimentare preferate. Secretul este că acum veţi mânca aproximatv de 10 ori mai puţin ca de obicei.
Sistemul BIB se instalează pentru maxim până la 6 luni. Acest timp este suficient pentru a vă reorienta de la prânzuri şi cine grele spre o cantitate minimă de alimente. În timp ce vă veţi adapta la noua dieta, organismul dvs. va începe să-şi cheltuie rezervele de grasime, oferind corpului siluetă nouă. Spre final, se poate pierde în greutate în mediu 15-35 kilograme.

Îndepărtarea balonului gastric. După 6 luni balonul necesită de a fi eliminat. Dacă pacientul tolerează prost BIB, acesta se elimină înainte de termen.
Deci, cum este eliminat balonul? La eliminarea acestuia se vine pe stomacul gol.

FIG. 4. Balonul după eliminare

FIG. 4. Balonul după eliminare

Extragerea se face sub anestezie generală. După ce pacientul adoarme, medicul introduce endoscopul în stomac la început pentru revizie. Este interesant faptul că între timp, aflînduse în stomac, balonul îşi modifică culoarea- din alb şi transparent devenind maro. Acest fapt este condiţionat de impregnarea peretelui balonului cu pigmenţi biliari. Balonul este spart cu un ac prin care este aspirat tot conţinutul. Dupa aspiraţie balonul este prins cu un laţ special şi este apoi extras împreună cu endoscopul. În fig. 4 este arătat balonul după extragere.

Cum vom trăi după îndepărtarea balonului?
ODATĂ PIERZÎND DIN GREUTATE – VEŢI VISA SĂ RĂMÂNEŢI AŞA PENTRU TOTDEAUNA dar nu ştiţi cum. Marele savant rus – Serghei Petrovici Botkin a spus că tratamentul este întotdeauna o luptă a doi împotriva unuia: “Fie pacientul şi medicul împotriva bolii, fie pacientul şi boala împotriva medicului.” Da, tehnica noastră vă va ajuta sa scăpaţi de kilograme in plus. Da, după îndepărtarea balonului vom menţine o comunicare constantă cu D-stră, vă vom consulta, vom supraveghea în dinamică, însă este necesară putere de voinţă şi participarea D-stră.
Mai întâi de toate, nu ignoraţi recomandările privind dieta şi nu experimentaţi pe sine înşişi – şi ce se întâmplă în cazul în care mâncați mult? Va fi rău, fără îndoială. Nu evitaţi să faceți sport sau măcar 30 min să mergeți la pas în fiecare zi.. Dacă de acasă pâna la birou, care este peste drum, vă veţi deplasa cu mașina, atunci va fi puţin folos, puteţi crede specialiştii. Metodele endoscopice şi chirurgicale de corecţie a greutăţii servesc drept un impuls pentru schimbarea indicatorilor sociali, spre un stil de viaţă sănătos. În rest – totul este în mâinile dumneavoastră.

Pentru detalii adresaţi-va la nr. de telefon:

022263888
069765651